5 Haziran 2014 Perşembe

Diyet Köfte(Kepekli Galeta Unlu Izgara Köfte)



Her şeyin sağlıklısı güzel;hele de diyabetle yaşıyorsanız yemenize içmenize ekstra önem vermeniz gerekmekte.
Kilo diyabet hastaları için adeta zehir etkisi gösterdiğinden önerim mutlaka bir diyetisyen kontrolünde kilonuzu ve yeme alışkanlığınızı kontrol altına almanız.Ancak imkanınız yoksa ben Türk Diyabet Vakfının diyetisyen doktorunun bizim için verdiği diyet listesine göre oluşturulmuş tariflerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Mesela akşam  yemeğinizi en geç akşam saat 18.30da yemiş olmanız şart!
Akşam yemeğinde;
80 gr et ürünü ya da 7 yemek kaşığı sebze yemeği
1 kase salata
1 dilim ekmek
1 adet avuç içi kadar dilediğiniz meyve

Ben bugün kepekli galeta unundan hazırladığım ızgara köfteyi yaptım sizin bundan diyabet hastası olarak yemeniz gereken 3 adete denk geliyor.

Malzemeler;
Yarım kg az yağlı kıyma
1/2 su bardağı kepekli galeta unu( Bildiğiniz kepekli galetayı alıp rondodan un ufak çekiyorsunuz.)
1 adet küçük soğan
3 diş sarımsak
yarım demet maydanoz
yarım çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
q çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kekik

Hazırlanışı;
Rendelenmiş soğan ve sarımsak,kıyma,baharatlar,ince kıyılmış maydanoz bir kaba alınıp güzelce yoğurulur.
Yoğrulan köfteden cevizden az büyük parçalar alınıp yuvarlanır.Elimizle şekil verilir.
Izgarada arkalı önlü pişirilir.
Afiyet olsuun:))




Zeytinyağlı Fasulye Dizme Tarifi


Fasulye dizmeee mmmm:)) İnanılmaz lezzetli tam bir yaz yemeği:) Biz ailece fasulyeyi çok sevdiğimizden her türlüsü pişer bizim mutfakta :) Fasulye dizmeyse hafifliğiyle yaz aylarında vazgeçilmezimizdir.Anneciğimden öğrendiğim bu tarif diyabet hastaları için vazgeçilmez bir yemek.Hemen tarife geçiyorum:)

Malzemeler;

  1. yarım kg taze fasulye
  2. 3 adet domates
  3. 1 adet orta boy soğan
  4. 4 adet sarımsak
  5. 1 tatlı kaşığı tuz
  6. 1 çay kaşığı şeker
  7. Yarım demet maydanoz
  8. 4 yemek kaşığı zeytinyağı


Hazırlanışı;

  • Fasulyelerin uçları ve kılçıkları ayıklanır ardından iyice yıkanır.Tencerenin büyüklüğüne göre gerekirse fasulyeler 2'ye bölünür.
  • Domateslerin bir tanesi yıkandıktan sonra tencerenin tam ortasına koyulur.
  • Domatesin çevresine fasulyeler dizilir.Dediğim gibi gerekirse bazılarını 2'ye bölebilirsiniz.
  • Fasulyelerin yarısı dizildikten sonra ,üzerine halka halka doğranan soğan ve sarımsak eklenir.
  • Tuzu,şekeri ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı bunların üzerine eklenir.
  • Fasulyelerin diğer yarısı da bu soğanların üzerine dizilir.
  • En üste rendelenen 2 domates ve ince ince doğranan maydanozlar eklenir.
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı da en üste döküldükten sonra,
  • Fasulyenin üzerini geçecek kadar kaynar su eklenir ve ilk 10 dakika orta ateşte geri kalan 40 dakika kısık ateşte,fasulyeler pişene değin ağzı kapalı şekilde fasulye dizmemiz pişirilir.
  • Fasulyeler pişince servis edilir.Afiyet olsuun:))





Zeytinli Mısırlı Domates Soslu Makarna


Bu ara makarna tarifi yazıp duruyorum bloga ama napayımm ben tam bir makarna delisiyim:)) Bu tarifi bir gün canım kuzenim Merveye kalmaya gittiğimizde gece karnımız çok acıkınca yapmıştık. İlk o zaman öğrenmiştim meğersem Merve bayılırmış bu makarnaya. Ben de o gün tadına baktığımdan beri favorilerimden biri oldu. Bizim evde çok sık pişer bu makarna ve hiç bıktırmaz kendinden.Çok çok lezzetlidir.Üstelik tam bir yaz makarnası çünkü taze domatesle yapılanın lezzetini başkasında bulamıyor insan.
İçindeki zeytin,mısır ve biberin uyumuyla domates soslu makarnayı denemediyseniz mutlaka deneyin :)
Ben bu sefer Arbella Makarnanın Fettucinisiyle yaptım aslında fettucini makarna kremalı lezzetlere daha çok yakışıyor.Bunun için domates soslularda spagetti kullanmanızı tavsiye ederim.Ben bunu yaparken evde spagetti kalmamıştı açıkçası dışarı çıkıp alacak kadar vaktim de yoktu bunun için hızlıca bunu yaptım.Bu şekilde de güzel oldu çok sevdik ama dediğim gibi fettucini= kremalı makarnalar bence :) Bu uyumu pek bozmamak lazım :)

Malzemeler;

  1. Yarım paket makarna
  2. 20 adet çekirdekleri ayıklanmış zeytin
  3. 1 küçük mısır konservesi
  4. 5 adet yeşil biber
  5. 2 adet kırmızı biber
  6. 3 adet iri domates
  7. 2 adet sarımsak
  8. 10 yemek kaşığı sıvıyağ
  9. 1 tatlı kaşığı nane
  10. 1 tatlı kaşığı tuz
  11. 1 tatlı kaşığı pul biber


Hazırlanışı;

  • Makarnamızı üzerindeki pişirme talimatlarına göre hazırlıyoruz.Makarna pişerken biz bir yandan sosumuzu hazırlıyoruz.Bunun için tencereye sıvıyağ koyuyoruz ve üzerine yıkayıp dilimlediğimiz biberleri ekliyoruz.
  • Biberler sotelenince çekirdeklerini ayırıp 2 ye böldüğümüz zeytinleri ve mısırı ekliyoruz.
  • Sarımsağı ince olarak doğrayıp ilave ediyoruz.
  • Tüm bunlar sotelenince ince ince doğradığımız domatesi ekliyoruz ve domates püre haline gelince baharatlaı ekliyoruz ve sonra suyunu süzdüğümüz makarnamızı ilave ediyouz.
  • Hepsi bu kadar :)
  • 20 dakikada kurtarıcı tarifimiz hazır:)
  • Afiyet bal şeker olsun canım okuyucum:)

Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe