28 Nisan 2014 Pazartesi

Tahinli Çıtır Rulo Tarifi



Malzemeler;
Yarım paket baklavalık yufka
1.5 su bardağı tahin
1.5 su bardağı şeker
1 su barağı ince çekilmiş ceviz içi
1 su bardağı sıvı yağ
Hazırlanışı;
Tahin,şeker,sıvıyağ bir kasede karştırılır.
1 adet yufkanın yarısına 2 çorba kaşığı kadar bu karışım dökülür sonra fırça yardımıyla yufkanın yarısına yedirilir.Üzerine biraz ceviz serpilir.Karışım koymadığımız diğer yarısı bu harçlı kısmın üzerine kapatılır.İp ince bir rulo sarılır.
3 parmak  kalınlığında kesilir ve yağlı kağıt serili tepsiye dizilir. Tüm tepsi dolunca üzerine fırçayla biraz sıvıyağ sürülür .
180 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.Afiyet olsuun:))


Yeşil Mercimekli Haşhaşlı Baklava Yufkası Böreği



Baklava yufkasından böreğin o kadar çok methini duymuştum ki ama bir türlü fırsat olup da deneyememiştim.Bugün yapayım dedim tadına baktığım an beni kalbimden vurdu bu börek! Gerçekten yediğim en lezzetli börek oldu böylece...:) Zaten böreklerin kralı bence yeşil mercimekli haşhaşlı börektir ama bir de baklava yufkasıyla olunca aman aman tadına doyum olmadı vallahi:) Diyeceğim o ki ilk iş bu böreği yapın iyiki yapmışım diyeceksiniz ve favori böreğiniz olacak:) Ben içini böyle yaptım ama siz peynirli,patatesli,kıymalı vs. yapabilirsiniz.

Malzemeler;
Yarım paket baklavalık yufka (İçinde un ve nişasta olanlardan alın.Sadece nişasta olanlar börek için uygun değil.Ben bim'den aldığım Unlum marka kullanıyorum.)

Sosu için;
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
75 gr margarin ya da tereyağı(erimiş ve ılınmış olacak)
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz

İç harcına;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 kahve fincanı mavi haşhaş
1 büyük boy soğan
5 yemek kaşığı sıvıyağ
1 silme tatlı kaşığı karabiber
1 silme tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 silme tatlı kaşığı tuz

Hazırlanışı;
Önce yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip haşlamaya bırakıyoruz.Yaklaşık 10 dakikada haşlanıyor.Haşlandıktan sonra suyunu süzüyoruz.Bir tavaya sıvıyağı ekleyip ince ince doğradığımız soğanları kavuruyoruz.Kavrulan soğanların üzerine suyunu süzdüğümüz mercimeği ekliyoruz biraz daha kavuruyoruz.Haşhaşı ve baharatlarını ekleyip karıştırıp,altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.

Sosumuzu hazırlıyoruz.Yukarda yazdığım tüm sos malzemelerini büyük bir kasede karıştırıyoruz.

Baklavalık yufkalarımızdan 1 tane alıyoruz.Üzerine sosumuzdan 3 yemek kaşığı döküp fıra yardımıyla yufkanın her yerine yediriyoruz.2.yufkayı onun üzerine kapatıyoruz ve 2.yufkanın üzerine de sosu koyuyoruz.3.ye de aynı işlemi yapıyoruz ve 4.yü en üste kapatıyoruz.4.ye de sosumuzdan sürüyoruz ve yufkanın uzun kısmına olacak şekilde mercimekli harcımızdan 4 yemek kaşığı koyuyoruz.Yufkamızı çok sıkmadan rulo yapıyoruz.4 parmak genişliğinde kesiyoruz ve yağlı kağıt serili tepsimize diziyoruz.Üzerine de sosumuzdan fırça yardımıyla sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsuun:)))


Kremalı Mantar Çorbası



Ev yapımı mantar çorbası gibisi  var mıdırr?:)) Ben bu tarifi teyzemden almıştım teyzem mutfakta idolümdür bayılırım her yaptığı şeye ,bu çorba da işte her tarifinde olduğu gibi yine çook lezzetli çok pratik:) İnanın hazır aldığınız çorbalarla aynı sürede hazırlayabilirsiniz,lütfen hazır ürünler tüketmeyin...

Malzemeler;
1 paket kültür mantarı
2 yemek kaşığı un
1 kutu krema ya da 1 su bardağı süt
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
5 su bardağı soğuk su

Hazırlanışı;

Mantarları küçük küçük doğruyoruz.
Sıvıyağı çorbayı yapacağımız tencereye koyuyoruz ve mantarları suyunu salıp çekene kadar kavuruyoruz.
Unu ekliyoruz unu da kavuruyoruz.
Yavaş yavaş bir yandan çorbayı karıştırarak suyunu ekliyoruz.Orta ateşte kaynayana kadar ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
Kısık ateşte 10 dakika daha pişiriyoruz.
Ateşten almadan önce kremamızı,tuzumuzu ve karabiberimizi ekliyoruz.
Bir taşım daha kaynatıyoruz.Ve altını kapatıp servis ediyoruz.
Afiyet bal şeker olsuun:))





Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe