27 Nisan 2014 Pazar

Patates Köftesi


Yıllar önce arkadaşımın annesi Selda teyzemin elinden yemiştim bu patatesli köfteyi,o zamanlar daha 12-13 yaşlarındaydım sık sık da gidip gelirdik ve bu köfteye bayılırdım,ben her gittiğimde de Selda teyze bunu yapardı benim için.Daha o zamandan tarifini istemiştim  hala da bıkmadan usanmadan yapıyorum.En sevdiklerimden benim...:) Mercimekli köfteye de bayılırım ama patatesli köftenin tadı çook başka çoook güzel :) O yüzden hala benim için favori 5 çayı köftesi:) Yapımı da çook kolay mutlaka denemenizi önerdiğim bir lezzet ,buyrunuz tarife geçelim:)

Malzemeler;
4 adet orta boy patates
1 su bardağı ince kısırlık bulgur
1 su bardağı kaynamış su
2 adet orta boy soğan
yarım demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
8 yemek kaşığı sıvıyağ
1 talı kaşığı kırmızı toz biber
1 silme yemek kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
Yeşil soğan(İsteğe bağlı ben dokunduğu için koymuyorum)

Hazırlanışı;
Patatesler yıkanır,soyulur küp küp doğranır ve bir tencereye alınıp üzerine ,üstünü geçecek kadar su eklenip yüksek ateşte pişmeye bırakılır.

Bir kaba 1 su bardağı ince bulgur koyulur üzerine 1 su bardağı kaynamış suyu eklenir ve bulgurun suyu çekmesi için üzeri kapatılıp bir kenara alınır.

Soğanlar incecik doğranır bir tavaya alınır.Yağla birlikte kavrulur.Soğanlar pembeleşince üzerine salçası eklenir kısık ateşte saçayla soğan harmanlanır ve altı kapatılır.

Patatesler haşlanınca suyu süzülür.Ayrı bir kaba alınır ve patatesler püre haline getirilir.Püre haline gelen patatesin üzerine suyunu çekmiş olan bulgurumuz eklenir patatesle bulgur karıştırılır.İyice harmanlanır. Sıcaklığı biraz gitsin rahat şekil verebilelim diye üzeri kapatılıp 10 dakika dinlendirilir.

Sonra üzerine soğanlı salçalı karışımı dökülür.Baharatlar da eklenir ve tekrar karıştırılır.
Maydonozlar ince ince doğranır eklenir karıştırılır.

En son dilediğiniz gibi şekil verilir ve servis edilir.Afiyet olsuuun:))

Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe