22 Ekim 2014 Çarşamba

Terbiyeli Ekşili Sulu Köfte Tarifi


Bu yemeği bir tv programında görüp vurulmuştum.Denediğim an hayranlığım bin kat daha arttı. Hayır,kesinlikle abartmıyorum.Ekşili köfte başlı başına bir efsane.Mutfağımda sürekli pişirdiğim,bıkmadan usanmadan her gün yiyebileceğim ve herkesin denemesini önerdiğim bir yemek.
Köftelerin küçük küçük yapılması uğraştırıcı dediğinizi duyar gibiyim :) İnanın bu lezzet için bu uğraş az bile...

Gelelim bu müthiş lezzetin tarifine;

3 adet orta boy patates
1 adet büyük boy havuç
1 yemek kaşığı biber salçası
1 litre su
5 yemek kaşığı zeytinyağı

Köftesi İçin;
300 gr kıyma
1 küçük türk kahvesi fincanı pirinç
1 silme çay kaşığı kimyon
1 silme çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik

(Köfteyi bulamak için 3 yemek kaşığı un)

Terbiyesi için;
1 orta boy kase yoğurt
1/2 Türk kahvesi fincanı un
1 adet orta boy limonun suyu
2 diş sarımsak
1 adet yumurtanın sarısı
1 silme yemek kaşığı tuz

Üzeri İçin;
2 yemek kaşığı tereyağı
1 silme yemek kaşığı nane
yarım çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı pul biber

Hazırlanışı;

Kıyma,yıkanıp suyu süzülmüş pirinç,tuz,karabiber,kekik,kimyon 5 dakika kadar yoğurulur.
Yoğurulan kıyma 10 dakika buzdolabında bekletilir.
Kıymadan küçük parçalar kopartılarak yuvarlanır ve un serpilen tepsiye atılır.
Tüm yuvarlama işlemi bittiğinde tepsi sallanarak unun köftenin her yerine dağılması sağlanır.
Patates ve havuç soyulup küp şeklinde köftenizin boyutuna uygun olarak doğranır.
Yemeği pişireceğimiz tencereye yağ koyulur ve kızdırılır.
Kızan yağa patates ve havuçlar koyulup 3 dakika kadar orta ateşte kavrulur sonra salçası eklenir ve 2 dakika daha kavrulur.
Bir yandan kettle'da 1 litre su kaynatılır ve bu su kavrulan patates ve havucun üzerine yavaşça dökülür.
Köfteler tek tek bu kaynayan suya eklenir.
Terbiyesi için yoğurt,un ve yumurtanın sarısı iyice çırpılır.
Limonun suyu ve rendelenmiş sarımsak da eklenip tekrar çırpılır.
Yemeğin suyundan alarak bu karışım ılıtılır.Ilıyan karışım yemeğe azar azar eklenir.
20 dakika yemek kısık harlı ateşte  pişirilir.
Tereyağı eritilir ve nane,kimyon,pulbiber biraz yakılır.
Yemeğin üzerine eklenir.
10 dakika daha pişirilip,ocağın altı kapatılır.
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe