16 Temmuz 2014 Çarşamba

Saray Pilavı Tarifi



Bugün iftarda komşumuz Sibel teyzemler vardı onlar için Maklube yapayım demiştim ama sonra bildiğiniz gibi maklubenin sunumunun bir tepside olması gerektiğinden,tepsi de masa için uygun olmadığından maklube çakması kendi uydurduğum ,adını da saray pilavı koyduğum pilavı yapmaya karar verdim.:)

Biz ailece kızartmayı çok severiz.Pilava da çok yakışır diye düşündüm ,mısır zaten bana göre pilava lezzet üstüne lezzet katar:) Gel  gelelim böyle böyle düşünürken; onu da katayım bunu da katayım derken ortaya bu renk cümbüşü pastavari ,lezzeti müthiş bir pilav çıktı:)

İftar sofralarına,misafir sofralarına çok yakışıyor kesinlikle.Bizde herkes çok beğendi ,benim de lezzet konusunda 1. sıraya koyduğum bir pilav oldu kesinlikle.Yalnız benim tabağım biraz küçük kaldığından gördüğünüz gibi altta havuçla mısırım dağıldı birazcık.Onun için size önerim 20 cm çapından küçük bir kapta yapmayın.Çok büyük de seçmeyin ki yüksekliği kısa olmasın.Bu pilav için 22-26 cm çaplık bir kap uygundur.

İftar sofrası Perde Pilavı da çok güzel bir seçim.İsterseniz ona da göz atabilirsiniz.Ama mutlaka saray pilavımı da deneyinn:))

Buyrunuz tarifim;

Malzemeler;


  1. 500 gr (Yarım kg) Kuş başı doğranmış dana veya kuzu eti
  2. 1 adet konserve mısır
  3. 2 su bardağı pirinç
  4. 2.5 su bardağı sıcak su
  5. tuz,karabiber,kekik,pulbiber
  6. 8 yemek kaşığı sıvıyağ



Kızartması İçin;

  1. 1 adet büyük boy patates
  2. 2 adet iri patlıcan
  3. 1 adet kabak
  4. 3 adet havuç
  5. 3 adet kırmızı biber
  6. 6 adet yeşil biber


Hazırlanışı;


  • Öncelikle etimizi düdüklü tencerede pişiriyoruz.Etler piştikten sonra 3 yemek kaşığı sıvıyağ,tuz,karabiber ve kekiğini ekleyip 3 dakika kavuruyoruz.Kavrulan eti bir kenara alıyoruz.
  • Bu arada kızartmayı yapmak için patatesi,kabağı,patlıcanı,biberleri küp küp doğruyoruz.Patlıcanı 20 dakika tuzlu suda bekletiyoruz bu arada diğerlerini sırayla kızartmaya başlıyoruz.En son patlıcanı kızarttıktan sonra hepsini bir kapta karıştırıyoruz.

  • Havucu da küp küp doğruyoruz ve kızartıyoruz ama bunu ayrı bir kaba alıyoruz.Çünkü pilavda mısırla birlikte ayrı bir katman oluşturacak.

  • Buarada pilavını yapıyoruz.Pilav için pirinçleri 10 dakika suda bekletiyoruz.Sonra yıkıyoruz.
  • Tencereye 5 yemek kaşığı  sıvıyağı alıyoruz ve yıkayıp suyunu süzdüğümüz pilavı kavurmaya başlıyoruz.Tuzunu ekliyoruz.Pilav kavrulduktan sonra sıcak suyumuzu ekleyip kaynadıktan sonra ocağı en kısık ateşe getirip tencerenin kapağını kapatıp pilavımızı demlendiriyoruz.
  • Pilav demlenince altını kapatıyoruz ve yarım saat bekletiyoruz.

  • En son pilavı dizeceğimiz kaba ilk önce eti koyuyoruz.Etten sonra üzerine pilav ekliyoruz.Pirinçler dağılmasın diye elimizle bastırıyoruz.Yalnız iyice bastırın ki ters çevirirken dağılmasın.Bu kısım çok önemli.
  • Üzerine kızartmamızı ekliyoruz.Yine pilavını koyuyoruz.En son havuçla mısırı karıştırıp koyuyoruz ve üstüne yine pilavın kalanını ekleyip elimizle bastırıyoruz.
  • Bir tabağa bunu ters çeviriyoruz.
  • Afiyet olsun:)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Special design for Mutfağımda Lezzet Var by GeCe